Jak podawać wino?

Jeśli chcemy podać alkohol w profesjonalny sposób należy poświęcić  temu troszkę czasu.

Po pierwsze, ważne aby każdy alkohol był troszkę schłodzony. Natomiast nigdy nie podaje się butelki alkoholu wyciągniętej wprost z zamrażarki. Najniższą temperaturę powinna mieć wódka oraz wino musujące (obecnie zwane szampanem) – od 6 do 8 stopni Celsjusza. Warto butelkę umieścić w coolerze czyli wiaderku.  Wodę i soki do popicia także podaje się lekko schłodzone. Jeśli chodzi o wino to nie ma jednoznacznej zasady co do temperatury. Różowe wino podaje się w temperaturze 8-12 stopni, białe – 7-10 stopni, czerwone powinno być nieco cieplejsze – około 17 stopni. Tak samo serwuje się koniak oraz likiery. Także whisky nie powinna być zimna.

Bardzo ważne są naczynia do picia alkoholu. Każdemu trunkowi odpowiadają konkretne kieliszki. Do wódki najlepiej użyć niskich kieliszków. Wino musujące podajemy zawsze w wysokich kieliszkach na nóżce o wąskim kielichu. Natomiast wino białe i czerwone pije się z kieliszków z cienkiego szkła na nóżce. Kieliszki do wina białego są nieco wyższe niż te do czerwonego i mają nieco mniejszy kielich. Whisky można podawać w niskich, szerokich szklankach o grubszym dnie. Koniak serwuje się w podobnym kielichu, ale o większym pucharze i brzegach skierowanych do wewnątrz. Piwo – w dużych kuflach z uchem lub dużych kielichach na nóżce. Likiery w kieliszkach takich jak do wódki

p

Galeria win