Jednym z priorytetowych powodów, dla których podejmujemy zrobienie wina, piwa, miodów pitnych w domu, jest chęć stworzenia alkoholu o wyjątkowych walorach smakowych. W wielu przypadkach wino zrobione domowym sposobem jest o wiele lepsze od kupionego w sklepie.
Do stworzenia własnego wina wystarczą:
Owoce świeże – są podstawowym produktem do wyrobu wina. W naszej domowej winiarni możemy użyć każdego owocu dostępnego na rynku np.: truskawki, maliny, gruszki, winogrono. Do produkcji domowego wina użyte mogą być także owoce południowe np.: cytryny, pomarańcze, ananas, kiwi.
Owoce suszone – są rewelacyjnym dodatkiem do wina (dostępne przez cały rok). Przy korzystaniu z owoców suszonych należy wziąć pod uwagę to, że na skutek odparowania wody składniki występują w dużym zagęszczeniu – zaleca się zamoczenie w wodzie na jakiś czas.
Zboża – najczęściej wykorzystywane ze zbóż przy wyrobie win to: żyto, pszenica, ryż i kukurydza. Przygotowanie z nich wina jest bardzo proste. Surowiec ten nie wymaga wstępnej obróbki jak w przypadku owoców świeżych.
Kompoty, dżemy – możemy je przerabiać na wina, należy używać tylko nie zepsute
Etapy produkcji wina:
- Wybieramy odpowiednie dla nas owoce.
- wyciskamy sok z owoców przy pomocy np. prasy. Przed wyciskaniem soku w nie których przypadkach potrzebna będzie wstępna fermentacja – umieszczenie owoców w wysokich kadziach
- fermentacja: Jedną z popularnych metod jest umieszczenie wina z drożdżami w kadziach i dokładne kontrolowanie temperatury, składu drożdży.Fermentacja może trwać nawet do kilku tygodni.
- filtracja: oczyszczanie wina z drobnoustrojów, zbędnego osadu.
- dojrzewanie i butelkowanie: składowanie wina w odpowiednich warunkach. Składowanie może trwać nawet od pół roku do 3 lat.